четвртак, 22. март 2018.

Posni spiralni štapići
















 Znam da mnogi od vas imaju ovakav recept i da odavno radite po njemu, al možda će nekom koristiti da napišem i ovu potpuno posnu varijantu jer iako sastojci za testo jesu posni u većini dostupnih recepata za premazivanje se koristi jaje. Ono ima dve funkcije - pomoću njega semenke ostaju zalepljene za testo i daje lepu boju  pečenom pecivu. Ovde je jaje jednostavno zamenjeno vodom, a boja  se postiže dodavanjem aleve paprike delu sa susamom.
 Preporučujem  da odmah napravite duplu meru jer su ovo vrlo zarazne grickalice, a stajanjem ne gube na kvalitetu.




Priprema testa, premazivanje i posipanje





Sastojci:
Za testo:
2 dl belog vina
2 dl ulja
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
500 g brašna
Za posipanje:
oko po 50-100 g susama i maka
aleva paprika (mlevena crvena parika)




Oblikovanje spirala od testa



Priprema:
1. U posudu sipajte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo. Dodajte so, belo vino i ulje, pa umesite testo. Podelite ga na dva dela.
2. Na radnu površinu postavite komad providne (friz) folije, te po njoj oklagijom razvijte prvi deo testa u pravougaonik debljine oko 3 mm. Pospite ga  alevom paprikom, a potom premažite vodom i rasporedite susam po površini. Oklagijom pređite lagano da se susam zalepi. Prekrijte testo drugim komadom folije i prevrnite ga tako da gornja strana sad bude okrenuta ka dole.
3. Skinite foliju, premažite vodom i obilno nanesite mak. Opet oklagijom malo utisnite mak u testo.
4. Isecite na trake širine 1 cm, a zatim jedan kraj svake trakice uvrćite na jednu dok istovremeno drugom rukom okrećete suprotni kraj na drugu stranu .
5. Tako formirane spirale ređajte u papirom za pečenje postavljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 15 min.





Pre i nakon pečenja


6. Postupak pripreme ponovite sa drugom polovinom testa.
NAPOMENA: Ako ne želite posnu verziju možetenaravno  testo umesto vodom premazivati razmućenim jajetom i  tad nemojte stavljate alevu papriku.












Нема коментара:

Постави коментар