недеља, 25. март 2018.

Posno medeno srce














  I ovo je kolač za koji skoro svako od nas ima neki recept po kom pravi već godinama, a ja ovaj imam već decenijama i to je jedan od prvih kolača koji sam samostalno napravila još kao tinejdžerka. Povećala sam samo količinu premaza da bi bio još sočniji.Svi sastojci u njemu su posni , a ako ne marite možete vodu u receptu zameniti mlekom mada zaista nema potrebe. Meda nema ni u tragovima, al i nije poenta da liči na medenjake nego na ona kupovna "medena srca" na  kojima smo odrastali ( dobro, neki od nas ☺) i zaista i mirisom i ukusom dostojno pariraju.
 Evo dakle recepta, uporedite ga sa vašim i probajte..





Priprema testa

Sastojci:
Za testo:
3 dl šećera
1 vanilin šećer
1 dl ulja
3 dl vode
6 dl brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
1 kašičica kakaoa
1/2 kašičice cimeta
3 kašike džema od kajsija
Za premaz:
8 kašika džema od kajsija
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice limuntusa (ili malo soka od limuna)
Za glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja




Pečenje i premazivanje



Priprema:
1. U posudu sipajte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, kakaom i cimetom. Dodajte potom šećer, vanilin šećer, ulje, džem od kajsija i vodu, te izmešajte dobro žicom/mutilicom da se sve lepo sjedini u homogenu masu.
2. Dno pravougaonog pleha ( moj je 24x36 cm) postavite papirom za pečenje il ga samo pomastite i pospite brašnom, pa ulijte polovinu smese i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C desetak minuta dok gornji sloj ne očvrsne.
3. U međuvremenu pomešajte džem sa cimetom i limuntusom.
4. Izvadite pleh iz rerne, polovinom pripremljenog džema premažite polupečeno testo, a potom prelijte preostalom smesom i vratite da se kolač dopeče - još oko 15-20 min.





Aprikotiranje i glaziranje


5. Vruć kolač premažite preostalim filom i ostavite ga da se ohladi.
6. U sudu nad parom  rastopite čokoladu sa uljem i prelijte preko. Kad se glazura stegne oštrim nožem isecite parčad željene veličine.
NAPOMENA: Glazura inače ne puca nego sam ja srca vadila plastičnim sekačem za kekse što ipak ne preporučujem, al nisam imala metalni.
















Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...