уторак, 10. април 2018.

Domaće penaste bonbone - marshmallows
















  Da li i vaša deca obožavaju marshmallows - po naški penaste bonbone il ste čak i vi njihov fan? Iskreno ja ne, pogotovo kad pročitam deklaraciju i užasnem se nad količinom  dodatih aditiva.
  U želji da ipak udovoljim klincima pretražila sam bila net, pronašla super laki recept za home made marshmallows i uspela da napravim prave domaće penaste bonbone bez veštačkih dodataka.
 Prenosim recept u celosti da bi i vi ako želite mogli da  obradujete i svoje mališane i dete u vama.



Priprema sirupa



Sastojci:
2 belanceta
Prstohvat soli
10 g želatina
150 g šećera u prahu
4 kašike vode
1 kašika ružine vode*
* Ne mora ako ne možete da je nabavite, samo dodajte još jednu kašiku obične vode il tečni ekstrakt/aromu po izboru ( jagoda, malina, kruška..).
1 kašika glukoznog sirupa ili meda
Nekoliko kapi limunovog soka
Prehrambena boja u prahu
Za valjanje:
2 kašike šećera u prahu
2 kašike gustina ( skroba)
NAPOMENA: Skrob je potreban da isuši površinu bonbona al nije baš nešto ukusan, pa ga ne morate stavljati ako ćete marshmallows pojesti u roku od dan-dva.



Priprema smese


Priprema:
1. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode ( ne piše u sastojcima nego u uputstvu sa kesice) i ostavite ga da nabubri.
2. U šerpicu stavite šećer u prahu, vodu, ružinu vodu i glukozni sirup ili med, pa zagrevajte dok se sve lepo ne sjedini. Dodajte malo boje u prahu, a potom sklonite s vatre i umešajte želatin da se rastopi.
3. U međuvremenu ulupajte belanca u šam sa solju, te polako u mlazu sipajte vreo sirup i miksajte srednjom brzinom. Na kraju dodajte par kapi limunovog soka.



Masa pre i nakon hlađenja



4. Manju tepsiju il vatrostalni sud  ( moj je 20x30 cm) tanko premažite uljem, a potom pospite mešavinom šećera u prahu i gustina. Rasporedite pripremljenu smesu i poravnajte, te ostavite u frižideru bar pola sata.
5. Rashlađenu i stegnutu masu istresite na radnu površinu posutu mešavinom šećera u prahu i gustina, pa nožem isecite na komadiće željene veličine.



Oblikovanje bonbona

NAPOMENA: Nož provlačite kroz istu mešavinu da se ne bi lepio.
6. Isečene penaste bonbone možete dodatno svaku posebno uvaljati u mešavinu i služiti.















1 коментар: