недеља, 08. април 2018.

Jaje keksi
















 Keksi u obliku  jajeta sa  vidljivim belancem i žumancem  deo su nemačke uskršnje tradicije, ali se recepti za testo prilično razlikuju, pa sam od svih odabrala ovo sa diskretnom notom ruma i narandže i nisam pogrešila. Keksi su prhki, a istovremeno sočni jer su bogato nafilovani marmeladom od kajsija. Možete da probate i sa drugim filom  po ukusu, a savim lepo paše i krema od limuna.
 Osim za Uskrs mogu se pripremiti i nekom drugom prigodom, a i sasvim bez povoda, onako gušta radi. I ne moraju biti u obliku jaja već prema inspiraciji. Pa izvolte..




Priprema testa


Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
Prstohvat soli
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200 g putera
1 jaje
Rendana korica narandže
Aroma ruma
Za nadev:
200 g marmelade od kajsija ili
Lemon curd (recept ovde)
Za posipanje:
Šećer u prahu





Oblikovanje 



Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi pomešajte brašno sa solju, šećerom i vanilin šećerom, a potom dodajte kockice hladnog putera i utrljajte ga u brašno praveći mrvice.
2. Dodajte jaje, rendanu koricu narandže i nekoliko kapi arome ruma, pa umesite testo. Uvijte ga u providnu foliju i ostavite ga da se rashladi u frižideru.
3. Izvadite testo nakon sat vremena, te ga razvaljajte oklagijom na debljinu od 3 mm. Odgovarajućom modlom vadite oblik jajeta, a iz polovine manjom modlicom vadite krugove.



Nakon pečenja


4. Ređajte ih u papirom za pečenje postavljen pleh, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 8-10 minuta.
5. Ohlađene cele kekse premazujte slojem marmelade od kajsija ili kremom od limuna, pa prekrije keksima sa rupom koje ste prethodno posuli šećerom u prahu.
Čuvajte ih u metalnim kutijama sa poklopcem.



















2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...