среда, 04. април 2018.

Neskvik torta












  Ovu sam tortu pravila svom sinu za peti rođendan još u januaru, al nikako da dođe na red da recept objavim. Fotografisala sam praktično poslednju parčad i to pod veštačkim svetlom i starim mobilnim telefonom pa nisam baš zadovoljna kako izgleda, al vas uveravam da je uživo baš baš dobra.
  Ime može da zavede na pogrešno poistovećivanje sa Nesquik-san tortom , koja je prilično popularna na internetu, al sličnost se sa njom osim u imenu nalazi još samo u zajedničkom sastojku - Nesquiku, instant kakau za čuveni napitak. Sve ostalo je sasvim drugačije kao što ćete i sami moći da zaključite.
 Iako je veoma bogata kremom ova je torta i prilično čvrsta i može se prekriti dekor masom ("fondanom").
Pored poznate čoko plazme ovo je sasvim sigurno hit torta za dečje rođendane.




Priprema kora



Sastojci:
Za kore:
18 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih pečenih lešnika
6 kašika brašna
Za premazivanje kora:
300 g čokolade
125 g margarina
Za fil I:
18 žumanaca
10 kašika šećera
150 g gustina (skroba)
1 l mleka
250 g margarina/putera
200 g šećera u prahu
200g Nesquika*
* Možete da koristite i druge instant pripravke za kakao napitke al evo ovde piše da je Nesquik osim što je najstariji i najbolji ☺
Za fil II i dekoraciju:
300 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode
(ili 4 dl sl.pavlake ako više volite)




Priprema fila I


Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 6 belanaca u čvrst šam, pa dodajte 6 kašika šećera i mutite dok se ne rastvori. Umešajte ručno 5 kašika mlevenog pečenog lešnika i 2 kašike brašna.
2. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh (moj je 22x32cm), poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 15 minuta.
3. Na isti način od ostatka materijala pripremite još dve takve kore.
NAPOMENA: Ako želite okruglu tortu kore pecite u kalupu fi 26 ili fi 28 cm u zavisnosti od toga da li želite višu ili nižu tortu.
4. Rastopite čokoladu i margarin, pa premažite sve tri kore i ostavite da se ohladi i stegne.


Postupak filovanja



Fil I:
1. U šerpu sipajte 8 dl mleka i 10 kašika šećera i zagrevajte do ključanja.Žumanca pomešajte sa gustinom i preostalim mlekom, te sipajte u provrelo mlekoi mešajte dok se ne zgusne.Sklonite s vatre i uz povremeno mešanje ostavite da se ohladi.
2. Posebno mikserom izradite margarin ili puter sa šećerom u prahu, a potom ga spojite sa ohlađenim kremom.
3. Na kraju dodajte Neskvik  i sve još jednom izmiksajte.
NAPOMENA: Instant kakao prah se NE RASTVARA nego sipa direktno iz ambalaže.









Finalni postupak:
1. Pripremite šlag sa kiselom vodom ili ulupajte slatku pavlaku.
2. Na prvu koru nanesite trećinu fila I, premažite slojem šlaga i preklopite drugom korom. Postupak filovanja ponovite još dva puta na opisani način.
3. Rashlađenu tortu dekorišite šlagom.
NAPOMENA: Ako želite da tortu prekrijete dekor masom pecite četiri kore od po pet belanaca ili filujte samo prvu i drugu a treću koru ostavite nenafilovanu.










2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...