среда, 25. април 2018.

Posna čoko rum torta












 Ako ste vi il vama dragi ljudi alergični na jaja, mleko ili orašaste plodove ili u vreme posta dobro dođe ovakav recept za preukusnu tortu. Sočna, meka i sva čokoladna uz osetnu notu ruma dopašće se i onima koji nit su alergični nit poste.
 Velika je i izdašna i biće dovoljna za proslavu sa više ljudi i dece, a ako želite da je isprobate u krugu porodice smanjite mere na pola.




Priprema kora


Sastojci:
Za kore:
250 g meda
100 g čokolade
250 g šećera
300 g mlevenog posnog keksa
25 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 dl ulja
4 dl kisele vode
Za fil I:
4 pudinga od čokolade
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina
Aroma ruma
Za fil II i dekoraciju:
300 g posnog šlaga u prahu
4 dl kisele vode
ili 4 dl posne slatke pavlake.
NAPOMENA: Slatke pavlake na biljnoj bazi uglavnom sadrže mlečni protein kazein u malom procentu, te nisu posne.



Priprema fila I



Priprema:
Kore:
1. Rastopite med i čokoladu i ostavite da se ohladi.
2. U odgovarajućem sudu pomešajte brašno sa sodom bikarbonom, pa dodajte šećer, mleveni posni keks, ulje, kiselu vodu i mešavinu meda i čokolade. Sve dobro izmešajte žicom u jednoličnu smesu.
3. Pripremljenu masu podelite na tri jednaka dela. Prvi deo sipajte u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh (moj je 22x32 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15 minuta.
4. Na isti način ispecite još dve kore.
NAPOMENA: Ako želite okruglu tortu ispecite od smese četiri kore u kalupu prečnika 26 cm ili tri u kalupi fi 28 cm.
Fil I:
1. Prašak za puding ukusa čokolade pomešajte sa 3 dl vode, a potom sipajte u 4 dl klučale vode kojoj ste dodali šećer. Mešajte dok se ne zgusne. Dodajte kockice čokolade da se rastope i aromu ruma  po ukusu. Ostavite da se ohladi uz povremenoo mešanje.
NAPOMENA: Biće baš gusto, al tako treba da bude, ne brinite.
2. Umućen margarin sastavite sa ohlađenim kremom.



Filovanje


Finalni postupak:
1. Pripremite posni šlag u prahu sa hladnom kiselom vodom ili umutite posnu slatku pavlaku.
2. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, premažite umućenim šlagom, pa stavite drugu koru.
3. Postupak filovanja ponovite još jednom i slaganje torte završite trećom korom.
4. Rashlađenu tortu dekorišite šlagom.








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...