понедељак, 16. април 2018.

Zemičke

 Znate li onaj osećaj kad kupite neku kuhinjsku alatku i odmah "morate" da je isprobate? E baš to sam iskusila  kad sam u kineskoj prodavnici naletela na pink modlu  i kupila je ne znajući ni šta bih s njom. No ubrzo sam joj otkrila svrhu i dala smisao primenivši je u receptu pred vama. Ako je još uvek nemate možete sličan efekat postići i običnom kašikom.
 Zemičke koje budete pripremili po ovom receptu izuzetno su meke i ukusne i same po sebi, al kad se preseku i još tople premažu puterom prosto su neodoljive, pa ih nemojte praviti kasno uveče ako ne želite da vas savest grize previše.
 Ako umesto putera za izradu upotrebite margarin, a mleko zamenite vodom dobićete i posnu verziju peciva.Priprema testa i oblikovanje loptica Za testo:
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1.5 dl vode
0.5 dl mleka
1 kašika soli
400 g brašna
30 g putera
Za premaz:
Malo mleka
Za posipanje:
Krupna soFormiranje šare pomoću modle ili kašike, pre i nakon pečenja


Priprema:
1. Kvasac rastvorite sa šećerom u mlakoj vodi , pa ostavite da se aktivira.
2. U odgovarajuću posudu prosejte veći deo brašna, pomešajte ga sa solju, a zatim dodajte mleko i kvasac pa umesite testo dodajući postepeno preostalu količinu brašna.
3. Na kraju dodajte omekšali puter i još jednom sve premesite. Ostavite pokriveno na toplom  da nadolazi sat vremena.
4. Podelite testo na 8 jednakih delova, a potom svaki premesite kratko i oblikujte u lopticu.
5. Svaku  pritisnite plastičnom modlom od gore i malo spljoštite urezujući šaru. Ako nemate ovakvu alatku slobodno se poslužite običnom kašikom i urezujte pojedinačne krake formirajući sličan ukras.
6. Oblikovane zemičke ređajte u papirom za pečenje postavljen pleh, pa ih nakon pola sata odmaranja ( njihovog a i svog ☺) premažite  mlekom i  pospite krupnom solju.
7. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 20-25 min.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...