недеља, 27. мај 2018.

Jovanina eurokrem torta














 Ne znam da l bi bilo koji drugi recept bio primereniji da bude jubilarni dvestoti na blogu od ovog kog sam zaista sama osmislila pre nekoliko godina povodom rođendana mog prvenčeta Jovane. Naravno da nisam izmislila toplu vodu, al sam svoje tadašnje znanje uobličila u tortu koja se jako dopala kako slavljenici i ukućanima tako i gostima.
 Kore su biskvitne, a filovi mlečni sa velikim udelom Eurokrema - mlečnog i nugat namaza na kojem su odrasle mnoge generacije kod nas. Možda vam se učini da je u pitanju prevelika količina, al se varate jer je torta zaista izdašna i baš pogolema, pa ako želite da se zasladite u krugu porodice i komšiluka slobodno prepolovite meru.



Priprema svetle kore


Sastojci:
Za kore:
25 jaja
25 kašika šećera
5 kašika brašna
5 kašika ulja
15 kašika mlevenih lešnika ( oko 100 g)
10 kašika mlevenog keksa
2 kašike kakaoa



Priprema tamne kore


Za fil:
1 l mleka
150 g šećera
100 g gustina ( kukuruznog skroba)
250 g margarina /putera
1 kg Eurokrema il dr.namaza u dve boje*
* Linolada,Cipiripi,Finetti..
Za dekoraciju:
2 dl slatke pavlake
200 g čokolade


Priprema fila



Priprema:
Kore:
1. Ulupajte pet belanaca u čvrst šam, pa dodajte pet kašika šećera i miksajte dok se ne rastopi. Dodajte potom pet žumanaca i kašiku ulja, te mutite kratko na srenjoj brzini. Na kraju ručno umešajte jednu kašiku brašna, tri kašike mlevenih lešnika i dve kašike mlevenog keksa.
2. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen kalup za tortu. Koristila sam ovog puta okrugli kalup prečnika 26 cm jer sam želela višu tortu ( 12 cm), a ako više volite niže upotrebite kalup fi 28 cm ili pravougaoni 22x32cm.
3. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15-20 min.
4. Postupak pripreme ponovite na isti način još dva puta , a zatim u dve preostale umućene smese dodajte još po kašiku kakaoa. Na taj način treba da dobijete tri žute i dve braon kore.



Priprema svetlog i tamnog dela fila


Fil:
1. Od litre mleka odvojite malo i pomešajte sa gustinom, a preostalo mleko sa šećerom zagrevajte do ključanja. Sipajte rastvoren gustin i mešajte dok se ne zgusne . Ostavite da se ohladi.
2. Umutite omekšao margarin/puter i sastavite ga sa ohlađenim kremom.
2. Podelite masu na dva jednaka dela, pa u jedan dodajte svetli, a u drugi tamni deo Eurokrema ili dr. mlečno-nugat namaza. Izmiksajte svaki posebno u homogenu smesu.


Filovanje kora


Finalni postupak:
1. Na žutu koru nanesite polovinu svetlog fila, prekrijte braon korom, premažite je polovinom tamnog fila i stavite drugu žutu koru.
2. Postupak filovanja ponovite još jednom i slaganje završite trećom žutom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom/ slatkom pavlakom ili umućenim ganaš kremom (kao ja ovom prilikom) ili je možete prekriti dekor masom ("fondanom") prethodno je premazavši keks kremom.











Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...