среда, 23. мај 2018.

Puslice na štapiću

















 Puslice su uvek lepe (pod uslovom da nam uspeju naravno), al su puslice na štapiću baš upadljivo dekorativne i nijedno dete uključujući i ono u nama ne ostavljaju ravnodušnim. Bilo da ih poslužite samostalno u sklopu slatkog stola  il da njima ukrasite svoje torte gosti na proslavama će biti oduševljeni, a vi preponosni.
 Ako se desi da vam baš i ne ispadnu savršene i da malko popucaju ne sekirajte se osim ako se niste prijavili na takmičenje za idealnu puslicu. Sitne greškice vidimo najčešće samo mi sami dok sud okoline zavisi od opšteg utiska , koji ne može da ne valja kad su ovi slatkiši u pitanju.
 Ove krasotice su inače hit u mnogim zemljama, recepata za njih ima mnogo (neću postavlajti linkove do njih jer ih ima mnogo - ruskih, francuskih, engleskih..), a ovaj sam odabrala jer je najjednostavniji i ne zahteva upotrebu nekih posebnih poslastičarskih pomagala , te ga svi možemo sprovesti kod svoje kuće.
 Pa izvolte..



Priprema šama


Sastojci:
100 g belanaca ( od otpr.3 jajeta)
200 g šećera u prahu
Nekoliko kapi soka od limuna
Prehrambene boje *
* koristila sam one u gelu i to žutu, roze i tirkizno plavu
Štapići za ražnjiće
NAPOMENA: Možete smanjiti ili povećati meru tako što ćete izvagati belanca i spram toga povečati količinu šećera u prahu tačno dva puta.




Punjenje poslastičarske vreće


Priprema:
1. U belanca sobne temperature dodajte nekoliko kapi limuna koji je stabilizator i olakšava mućenje, pa miksajte dok na odignutoj mutilici ne ugledate tzv."meke vrhove".
NAPOMENA: Važno je da posuda miksera bude čista i bez tragova masnoće. Da biste to osigurali prebrišite unutrašnjost rastvorom sirćetne ili limunske kiseline pre upotrebe.
2. Potom dodajte šećer u prahu kašiku po kašiku muteći neprestano.
NAPOMENA: Savetujem da koristite stajaći mikser jer će vam biti lakše da postepeno dodajete šećer ne prekidajući mućenje.
3. Miksajte dok ne potrošite svu pripremljenu količinu šećera i nakon toga dokle god pod prstima više ne možete da osetite čestice šećera.
4. Pripremljeni šam podelite na onoliko delova koliko različitih boja planirate da upotrebite, pa u svaki deo umešajte po malo željene boje.
5. Na poslastičarsku vreću stavite nastavak po želji ( ovog puta koristila sam "otvoreno zvezdasti" M1), pa je stavite u dublju čašu il menzuru i presavijte krajeve prema van kako bi je lakše napunili.
Zatim uzimajte po kašiku od svake boje i punite naizmenično vreću pazeći da se iste boje ne dodiruju ( ovo važi za varijante sa više boja).



Putanja pokreta ruke za forme rozete i spirale


6. Pleh postavite papirom za pečenje, a pričvrstite ga tako što ćete po malo šama naneti na četiri krajnje tačke i pritisnite lagano da se papir zalepi. Na taj način se papir neće pomerati i biće vam mnogo jednostavnije.
7. Rasporedite štapiće za ražnjiće tako da se buduće puslice ne dodiruju, pa istiskujte šare na sl.način:
- za rozete prvo istisnite tačku pri vrhu štapića, a potom napravite krug oko te tačke premagore i ulevo pa dole i i još pola kruga u istom smeru;
- za spirale počnite malo iznad vrha štapića, pa praveći elipse formirajte spiralu željene dužine.
NAPOMENA: Možete naravno i praviti "obične " puslice bez štapića koje ćete rasporediti po čokoladnoj glazuri i na taj način dodatno ukrasiti tortu. Nekom će biti jednostavnije da  prvo formira šamom rozete i spirale pa onda da postavi štapiće i to je u redu.



Raspored puslica po plehovima


8. Rernu zagrejte na 100 °C pa smanjite na 70 °C i sušite pola sata, zatim smanjite na 50 °C i sušite još sat vremena. Otvorite vrata od rerne i ostavite puslice unutra dok se ne ohlade, a potom ih pažljivo odvojte od podloge.
NAPOMENA: Svaka rerna ima svoje osobenosti, te su navedene mere samo preporuke, a vi cete sami da prilagodite pečenje svojoj. Važno je da šam bude neko vreme izložen temperaturi malo višoj od 70 °C kako bi belanca bila termički obrađena.
9. Ohlađene slatkiše čuvajte na sobnoj temperaturi poređane na tacni i lagano prekrivene do služenja.




Pre i nakon sušenja



Recept za jednako lepe puslice  naći ćete ovde.




























4 коментара: