недеља, 17. јун 2018.

Linceri












 Još jedan recept za keksiće iz bogate zaostavštine austrougarske kuhinje. Pravile su lincere i naše prabake, baba strine i majke, pa mesimo i mi, žene savremenog doba, a nadamo se da ih neće zaboraviti ni naša deca.
 Ako volite ovakve prhke starinske kolačiće pogledajte recepte i za kranclevanilice sa orasima i vanilice sa jogurtom.





Priprema testa



Za testo:
250 g putera/margarina
1 kašika masti (izostavite ako ne je koristite)
6 kašika šećera
5 vanilin šećera
2 žumanceta
1 jaje
Korica od 1 limuna
550 g brašna
Za nadev:
Marmelada po želji *
* Koristila sam marmeladu od kajsija i potrošila 1/4 tegle
Za valjanje:
Šećer u prahu




Oblikovanje


Priprema:
1. Umutite penasto puter ili margarin sa kašikom masti. Dodajte šećer, vanilin šećer, žumanca, jaje, rendanu koricu limuna i još miksajte.
2. Zatim postepeno dodajte brašno i umesite testo.
NAPOMENA: Ako je toplo vreme možete testo rashladiti malo u frižideru kako bi se lakše oblikovalo.
3. Oklagijom razvijte testo na debljinu od par milimetara i modlicama vaditi krugove testa. Iz polovine manjom modlicom vadite kružiće.




Finalni postupak


4. Sve ređajte u papirom za pečenje postavljen pleh i pecite u rerni zagrejnoj na 160 °C 13-15 min. minuta pazeći da ostanu svetle.
5. Ostavite  pečene kolačiće da se sasvim ohlade, a potom spajajte marmeladom po jedan ceo i jedan kružić sa otvorom.
SAVET PLUS: Napunila sam bila marmeladom poslastičarsku vreću i okruglim nastavkom istiskivala po malo na svaki ceo keksić i tako pojednostavila i ubrzala postupak filovanja što i vama preporučujem.
6. Uvaljajte nafilovane kekse u prah šećer, te ih čuvajte u limenim kutijama s poklopcem.








2 коментара: