уторак, 03. јул 2018.

Keks macarons


 I opet macaronsi, ovog puta uz dodatak mlevenog keksa. Šta ću kad im odoleti ne umem..a kad sam ugledala ove dobih inspiraciju da napravim nešto slično.
Opisaću vam pripremu postupno i detaljno premda se ne razlikuje od drugih po francuskom metodu. Drugačiji je eto sastav i odnos sastojaka , kao i filovanje sa dva ganaš krema jer sam želela da budu baš kremasti i da postignem efekat omiljene slatke užine - "plazme sa eurokremom".
 Da jesam potvrđuje činjenica da moj podmladak već pita kad ću ih ponovo praviti, a jedva sam sačuvala bila nekoliko komada do fotografisanja.

Mlevenje i prosejavanje


Sastojcii:
Za macaronse:
65 g blanširanih badema
45 g mlevenog keksa ( vrsta po ukusu)
200 g šećera u prahu
95 g belanaca ( od tri jajeta otpr. al izvagajte tačno)
25 g šećera
Za filove:
200 g čokolade za kuvanje
200 g bele čokolade
3 dl slatke pavlakePriprema šama i makaronizacija


Priprema:
Filovi:
1. Crni ganaš: U 2  dl zagrejane slatke pavlake rastopite 200 g čokolade za kuvanje. Ostavite je da se ohladi prvo na sobnu temperaturu, a zatim i u frižideru.
2. Beli ganaš: Zagrejte 1 dl slatke pavlake pazeći da ne proključa, pa dodajte kockice bele čokolade. Sačekajte par minuta, te promešajte da se rastopi i lepo sjedini. Rashladite kao prethodni.
Macarons:
1. Belanca od žumanaca razdvojte dan ranije, a par sati pre početka pripreme ih izvadite iz frižidera.
2. Bademe usitnite prvo u secku, a potom ih pomešajte sa mlevenim keksom i nekoliko kašika šećera u prahu (odvojte od ukupne količine) i sameljite u mlinu za kafu.
NAPOMENA: Ako imate kvalitetan food processor možete odmah i do kraja sve u njemu samleti u prah.
3. Prosejte samlevenu smesu , pa krupnije čestice vratite na usitnjavanje dokle god ne bude sve prošlo kroz sito i rešeto ( ne mora baš do poslednjeg zrna al..). ☺
4. Dodajte preostali šećer u prahu i promešajte.
5. U posebnom sudu ulupajte belanca u šam. Kad odignete mutilice na njima će ostati tzv."meki vrhovi" (vidi fotografiju pripreme). Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastvori tj. do stadijuma "tvrdih vrhova".
6. Dobijeni šam iz dva puta umešajte u praškastu masu. Špatulom povlačite po obodu suda, pa po dnu i od gore pritiskajte ka dole vršeći čuvenu "makaronizaciju" - izbacivanje vazduha iz mase, čime će ona kad odignete špatulu postići  konzistenciju tečne lave.Pre pečenja - provera


7. Napunite masom poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo smese na izabranu podlogu ( silikonsku ili papir za pečenje), postavljenu na običan metalni pleh.
8. Tresnite slobodno taj pleh nekoliko puta o sto kako bi isterali zaostale mehuriće vazduha i sprečili raspucavanje kolačića i ne obazirite se na proteste ukućana. Ili komšiluka.
9. Ostavite buduće macaronse da stoje tako dok im površina ne očvrsne i ne stvori se pokožica.
NAPOMENA: Ne žurite jer  ništa od famoznog stopala bez poštovanja ovog koraka.
Nakon pečenja10. Pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12-14 minuta. Nakon par minuta otvorite vrata da izađe višak vlage iz pećnice, a zatim pecite u zatvorenoj rerni još desetak miuta. Čučnite kraj vrata i iščekujte pojavu prstena dok vas ukućani gledaju s mešavinom sažaljenja i prekora.
NAPOMENA: To samo dok ne naviknu na vašu fascinaciju. Razumeti je neće.
 Proverite da l su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate "kapicu" i ako "pleše" ostavite ih još par minuta da se dopeku.


Postupak filovanja11. Izvadite pleh iz rerne i tek kad se sasvim ohlade odvojite macaronse od podloge.
12. Ganaš kremama (neumućenim!!!) napunite dve poslastičarske vreće i naizmenično istiskujte po malo tamnog i svetlog krema na prevrnute kolačiće.
13. Spajajte po jedan nafilovan tamnim i jedan svetlim kremom. Ako vam se dopada možete još čačkalicom da povlačite gore-dole po spoju kremova praveći interesantnu šaru.
14. Čuvajte ih u dobro zatvorenim plastičnim posudama u frižideru.
2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...