уторак, 10. јул 2018.

Milenina čokoladna glazura













 Najviše od svih volim da radim dekorisanje torti takozvanom "drip" tehnikom, koja je zaista jednostavna, a veoma efektna i iznad svega veoma ukusna. Još kad po čokoladnoj glazuri rasporedite slatkiše garantovano ćete oduševiti sve prisutne na proslavi.
 Kod odabira recepta za čokoladnu glazuru za ove svrhe veoma je važno da se ne steže prebrzo jer biste inače morali veoma brzo da postavite sve topere kako bi stajali čvrsto a da ne oštete glazuru. Takođe je poželjno da se lepo seče prilikom serviranja torte i da ne morate da brinete da l će popucati.
 Recept koji mi je dala moja draga prijateljica Milena Đurđevac iz Novog Sada ima upravo takva svojstva, a još ima predivan sjaj. U osnovi jeste ganaš, al malo izmenjen dodacima, pa izvolte probajte.








Sastojci:
2 dl slatke pavlake
200 g čokolade
20 g margarina/putera
1 kašičica glukoznog sirupa*
Možete ga kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili od dobavljača poslastičarskih sirovina. Ako ne uspete da ga nabavite napravite sami po receptu ovde.










Priprema:
1. U šerpicu zagrejte slatku pavlaku pazeći da ne proključa.
2. Dodajte kockice čokolade, sačekajte koji minut, pa promešajte da se rastopi.
3. Potom ubacite margarin ili puter i na kraju glukozni sirup. Sve još jednom promešajte da se lepo sjedini.
NAPOMENA: Malo će se zgusnuti kad umešate glukozni sirup, te je ponovo malo zagrejte pre upotrebe da bi bila tečnija.
SAVET PLUS: Površina torte treba da je rashlađena i čvrsta. Ako radite tzv. drip tehniku, prvo kašičicom po malo glazure puštajte uz obod torte da se sliva, pa tek onda popunite unutrašnjost. Tako ćete način na koji će glazura da se slije niz tortu držati pod kontrolom.
4. Nakon glaziranja preostalu količinu smese možete čuvati u odgovarajućoj posudi s poklopcemu frižideru još par nedelja bez problema.














12 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...