петак, 06. јул 2018.

Mlečni sladoled Verovatno ste već bili u prilici da pravite sladoled po ovom principu, al evo za one koji nemaju ovakav recept napisaću verziju koju sam ja probala još pre desetak godina. Interesantna je činjenica da mleko u koje se doda limunska kiselina ne mrzne potpuno nego ostaje u nekom poluzaleđenom ni čvrstom ni tečnom stanju što spojeno sa umućenim šlagom obezbeđuje kremastu konzistenciju bez kristalića leda.
  Sladoled pripremljen na ovaj način je osvežavajuć i lagan, a meni lično više paše uz voćne arome nego one naazovimo ih klasične tipa vanile i čokolade, a vi il već imate il ćete pronaći svoje favorite.
Priprema mleka pre zamrzavanjaSastojci:
6.5 dl mleka
200 g šećera
2-3 g limuntusa (limunske kiseline)
80 g šlaga u prahu*
* Nisam probala sa slatkom pavlakom, al pretpostavljam da bi mogla da posluži kao zamena.
Arome po ukusuŠlag i zaleđeno mleko - postupak spajanja


Priprema:
1. Zagrejte 5 dl  mleka do ključanja, sklonite sud sa vatre, dodajte šećeer, pa mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom umešajte limuntus, sipajte u odgovarajuću plastičnu posudu i zamrznite.
2. Šlag u prahu umutite sa preostalim hladnim mlekom.
3. Kašikom uzimajte zamrznuto mleko i dodajte u šlag, te miksajte da se sjedini. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svo mleko.
NAPOMENA: Zbog dodatog limuntusa mleko će se iako u zaleđenom stanju moći odvajati kašikom bez problema.
4. Podelite pripremljenu smesu na onoliko delova koliko različitih ukusa planirate, pa u svaki umešajte aromu po želji.Dodatak aroma, pre i nakon zamrzavanjaNAPOMENA: Ovog puta sam stavila tečni ekstrakt mente, narandže, maline i limuna jer mi se nekako najbolje slažu uz blago kiselkastu osnovnu notu mase. Ranije sam koristila i usitnjeno voće al  ono razvodni smesu i pojave se kristalići leda.
Naravno Vi možete kombinovati sve prema svojim afinitetima.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...